wanhakeskarilogo

HelMet-aineistohaku Firefoxiin  

Posted by Unknown

Tältä se näyttää minun koneellani. Katso oikeaa yläkulmaa.



Miksi mennä HelMet-aineistohakuun, kun HelMet-aineistohaku voi tulla sinun luoksesi.

1) Hanki Firefox-selain.
2) Lataa siihen Add to search bar -laajennus, jonka avulla voit siirtää hakukoneita Firefoxin hakupalkkiin.
3) Avaa HelMet-aineistohaku ja siirry sanahakuun. Tallenna ensin HelMet-kuvake koneellesi, jotta hakupalkista tulee hienomman näköinen. Klikkaa HelMet-sanahaun hakukentässä hiiren oikeanpuoleista painiketta ja valitse Add to search bar.
4) Sinulla on HelMet-sanahaku esillä aina, kun Firefoxisi on auki.

5) Jos et käytä HelMet-sanahakua, laita HelMet-haun tilalle sinulle paremmin sopiva haku.

This entry was posted on sunnuntai 14. lokakuuta 2007 at sunnuntaina, lokakuuta 14, 2007 . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

9 kommenttia

Anonyymi  

Moikka, väsäilin käsineni aikoinaan tälläisen OpenSearch -kikkareen:

http://kirjakaapeli.lib.hel.fi/~mace/kirjasto/helmetsearch/

Tuo siis vastaa HelMetin sanahaku.

Terveiset Espooseen. Teillä on aika mielenkiintoiset hommat siellä meneillään. Taidan tulla käymään joku päivä.

21. lokakuuta 2007 klo 22.59

Moi,

Löysin joskus tuon sivun, mihin sinulla on linkki, mutta kun olen epätekninen ihminen, en löytänyt sitä moduulia sivulta. Se otti päähän.

Minusta tuntuu tällä hetkellä siltä, että olisi hyvin tärkeää, että HelMet-aineistohaku löytyisi mahdollisimman monesta sellaisesta paikasta, missä ihmiset ovat.
Minä haluan Helmet-aineistohaun Facebookiini!

Tervetuloa Keski-Espooseen!

21. lokakuuta 2007 klo 23.40
Anonyymi  

Tuosta yllä mainitusta OpenSearch -moduulista vielä sen verran, että kun avaa tämän sivun jossa moduuli istuu, niin ainakin Firefoxin hakuvalikkoon tuonne oikeaan yläkulmaan tulee yhdeksi valinnaksi, hakujen jälkeen sellainen kuin "Add HelMet-sanahaku".

Noniin, se siitä.

Olen samaa mieltä siitä, että HelMetin ja laajemmalti koko kirjaston pitäisi olla siellä missä käyttäjät jo ovat.

Kirjastot tuntuvat edelleen istuvan omissa lasitorneissaan, toistuvasti pyrkien luomaan omia todellisuuksiaan sen sijaan että lähdettäisiin mukaan niihin todellisuuksiin "tuolla ulkona on" ja joissa ne aina kaivatut käyttäjät jo ovat mukana.

Kirjastoilla on tietenkin pitkät perinteet ja hyvin voimakas instituutio jota myöten lienee voimissaan ajatus, että kaikkihan kirjaston tietävät ja siellä hengailevat aivan vapaa-ehtoisesti.

Vaikka HelMet onkin joidenkin tutkimusten mukaan Suomen tunnetuimpia nettibrändejä, ei tiedon jäsentely, säilöminen ja välittäminen enää ole kirjaston monopolin varassa, mutta tätä tunnumme olemaan hieman vastahankaisia myöntämään. Ei ole tarkoitus parjata meidän kirjastolaitosta, sillä on toki joitain hyvin painavia syitä toimia konservatiivisesti (esim. suomen kieli) ja kirjastolaitos tuntuu olevan varsin kiitettävästi heräilemässä. Ei vielä ole liian myöhäistä, meillä on edelleen paljon nimeä jonka varassa toimia. Mutta tuo nimi ei ole enää itsestään selvästi historiasta perittyä, vaan sen olemassaolo on myös pystyttävä jatkuvasti perustelemaan. Tämä on hyvä asia.

Koen saman pätevän myös verkon ulkopuolella.

Tuollaiset kilkkeet (esim. OpenSearch, WidSets, Facebook ym. jollaisia on harrastusinnolla väsäilty teillä Keski-Espoossa, Kirjasto 10:ssä ja varmaan muuallakin) ovat erittäin helppo ja halpa tapa saada kirjastoille näkyvyyttä netissä, tietenkään niiden pelkkä tekeminen ei riitä vaan ne pitää saada sen verran jakoon että lähtevät leviämään omalla painollaan, tai tarkemmin sanoen sillä kirjaston nimen painolla.

Tuokaan nyt ei suoranaisesti ole sitä, että kirjasto olisi mukana toimijana netissä mutta antaa hieman sellaisen kuvan kuitenkin. Sitten kun tietopalvelu aktiivisesti seuraa kysymyksiä suomi24.fi:ssä ja vastaa ihmisten esittämiin kysymyksiin niin sitten voidaan sanoa että ollaan siellä. :)

Tulipa tilitys, ja leikkelin tästä jo useita rönsyjä pois! :) Tiedoksi lukijoille, että olen itsekin kirjastolainen, Helsingistä.

23. lokakuuta 2007 klo 7.56

Nyt minulla muuten on käytössä sinun tekemäsi OpenSearch-moduuli.

Suomi24 on paikka, missä minä en ole uskaltanut vielä käydä.

Oletatko sinä, että Suomi24-käyttäjät haluaisivat saada vastauksia kirjastolaiselta.

Eikö netti ole paikka, jossa vastauksen saa ihmiseltä, joka tietää asian Oikeasti. Kirjastolainen ei tiedä juuri mitään Oikeasti.

En ole ollut mukana missään chat-, igs tai kysykirjastolaiselta-palvelussa, joten en tiedä miten ihmiset näissä paikoissa kohtaavat.

24. lokakuuta 2007 klo 0.15
Anonyymi  

Tehän olette päässeet hyvään vauhtiin täällä :)

Yksi tällainen kirjastokilkatin on HelMet-gadget iGoogleen. Gadget on periaatteessa vain yksinkertainen sanahaku HelMet-järjestelmään, ei sen ihmeempää. Lähinnä se toimii muistuttajana, että kirjasto on edelleenkin olemassa. Käytettävyyden aste nousisi huimasti, jos samassa gadgetissä voisi esimerkiksi hallinnoida lainojaan. Tämä kuitenkin vaatisi kouluttautumista gadgetin tekijältä, joten se on vähän jäänyt.

Mutta tosiaan, usein kummastuttaa, miksi juuri kirjasto on niin vastahankainen sulautumaan verkkoon. Macen mainitsemat perinteet ja toimintakulttuuri lienevät osa vastausta. Puoliksi vakavalla naamalla tekisikin toisinaan mieli pohtia, josko kyseessä todella on jonkinlainen syvällinen ongelma sen kanssa, että verkko on dynaaminen ja muuttuva ympäristö. Kirjastossahan on totuttu toimimaan staattisessa, säilyttävässä kulttuurissa. Tämän mukaan koko verkossa olemisen ajatus olisi siis kirjastolle vieras; tärkeitä ovat edelleen fyysiset hyllymetrit, ei sisällöt tai toiminnallisuus. Tai avoin kaupunkitila. Ehkäpä vastaus voisi todella olla jotain näin kummallista :P

Macen erottelu näkymisestä ja olemisesta on mahtava. Siihen voisi oikeastaan lisätä vain sen, että kirjasto myös toimisi verkossa. Minä ainakin haluaisin maksaa sakkoni kotoa :)

Ps. Mac-käyttäjille on olemassa aivan loistava Library Books -ohjelma. Ohjelma menee työpöydän yläpalkkiin ja muistuttaa erääntyvistä lainoista & seuraa varauksien tilannetta. Toimii HelMetin kanssa ja ihan suomeksi. Dimang!

24. lokakuuta 2007 klo 16.11

IGooglekilkatin minulla on jo käytössä. Tuntui todella hienolta löytää se.

Millä vaivalla Library Books tapaisen ohjelman pystyisi tekemään/löytämään windowsiin tai linuxiin?

Onko Kirjasto 10:ssä rakennettu mitään Helmet kilkutinta Facebookiin?

26. lokakuuta 2007 klo 0.21
Anonyymi  

Ehkä yksinkertaisin olisi jonkinlainen työpöytägadget Mac OS X:ään tai Vistalle. Voisivat olla suosittujakin. Ainakin mainittu Library Books on erittäin suosittu.

Facebookiin ollaan mietitty sovellusta, joka mahdollistaisi lainojen vertailun kavereiden kanssa. Kilkutin nuuskisi HelMet-kantaa, listaisi lainassa olevat niteet ja esittäisi ne vaikkapa kansikuvina (kuvat Amazonista). Siinä voisi sitten ylpeänä esitellä olevansa kirjastonkäyttäjä.

Yksinkertaisen hakukilkuttimen saisi Facebookiin helposti. Mutta kun koko jutun ydin on kaverit ja se paljon puhuttu sosiaalisuus...

Enää pitäisi löytää ideoille toteuttaja :P

29. lokakuuta 2007 klo 18.54
Anonyymi  

@Jaakkokeskari: Suomi24 kannattaa ehdottomasti nähdä. Se on sellaista aitoa netti-kulttuuria, eikä mitään early-adopters -hommaa tms. Mutta jep, Suomi24 voi olla pelottava paikka. Minusta kirjastolaiston pitäisi todellakin tuntea nettiä "kuin taskunsa", eikä pelkästään osata listata palvelujen ja ohjelmien nimiä. Ymmärryksen on oltava syvää, on tunnettava folklorea ja erilaisia kulttuureja joita netissä on.

Edellytetäänhän kirjallisuudenkin tuntemista kun tehdään vaikkapa hankintoja. Ei riitä että tietää mikä kirja (=väline) on.

Olen jo pariin kertaan osoittanut toivomuksen, että tuo OpenSearch -laajenukseni upotettaisi HelMet -sivustoon, mutta niin ei ole käynyt. Ko. laajennus viittaa muuten englanninkieliseen HelMetiin, koska HelMet ei käytä RFC 3066:n mukaisia kielikoodeja (fi, se, en). Tuota olisi mahdollista kiertää HelMetin webpalvelinta ohjelmoimalla. Sitä odotellessa (lol) joudumme käytännössä tekemään yhden version ohjelmasta joka kielelle (joka on aivan triviaalia!!) tai antaa HelMetin palauttaa englanninkielisen käyttöliittymän koska ei ymmärrä OpenSearch-moduulin kieli-määrityksiä.

Yksi aika hieno Firefox-laajennus on LibX. FAQ:n kohta "For librarians/3" sanoo että Miltsi on yksi ymmärretyistä järjestelmistä.

@antti // h10: jänniä ideoita Facebookia varten! Tuen ajatuksiasi perinteisen kirjastoajattelun periaatteellisesta epäyhteensopivuudesta muutoksen kanssa.

Mutta katsokaa suomalaisia museoita, ne ovat ihan oikeasti lähtökohtaisesti täysin konservatiivisia (so. säilyttäviä), mutta niillä on aika siistejä verkkojuttuja ollut todella kauan. Miten suomalaiselle kirjastolaitokselle saataisi sitä, mitä nykytaiteen museot ovat suomalaiselle museolaitokselle?

6. marraskuuta 2007 klo 22.54

Uskalsin yhtenä päivänä katsomaan Suomi24:ää. Sieltä löytyi uunituore kuvaus suomalaisugrin ja maahanmuuttajan epäonnistuneesta kohtaamisesta Keski-Espoon kirjaston oven edessä.

Halusin kommentoida sitä juttua, mutta inhimilliset taitoni loppuivat kesken.

Otin sen jo alustavasti puheeksi Keski-Espoon kirjastossa, että Suomi24:ssä meillä on keskiespoolainen keskustelu, missä meidän pitää olla mukana. En ole vielä ehtinyt miettimään miten sen saa kätevimmin toteutettua.

Toinen asia on, miten HelMet-kirjaston pitäisi olla Suomi24:ssä. HelMet-kirjaston pitää luultavasti olla jossain määrin kirjastollinen.

Keski-Espoon kirjaston pitää löytää inhimillinen tapa olla mukana paikallisyhteisössä.

Meillä Esoossa Emma-museo on MySpacessa ja museon näyttelymainoksen voi laittaa Facebookprofiiliin. Pitää lähteä opintomatkalle taidemuseoihin!

7. marraskuuta 2007 klo 9.37

Lähetä kommentti